Monday, January 25, 2010

Malpractice των ΜΜΕ απέναντι στους γιατρούς...


Επιτέλους ξύπνησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών...

Αποφασίστηκε αποχή όλων των ιατρών του συλλόγου από τα καθήκοντά τους στις 27/1 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και τις αυτοσχέδιες τηλεδίκες που στήνονται πλέον σε καθημερινή βάση στα τηλεοπτικά κανάλια!

Χρειάστηκε μια αυτοκτονία, και η σπίλωση της επαγγελματικής υπόληψης κάποιων δεκάδων γιατρών από αυτόχριστους δημοσιογράφους - εισαγγελείς για να καταλάβουμε ότι κατι δεν πάει καλά... (Κάλιο αργά παρά ποτέ!)

Για να αντιληφθούμε το λόγο για τον οποίο τα μέσα στρέφονται με τέτοιο μένος έναντι των γιατρών, θα ήταν ίσως χρήσιμο να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά αυτού του επαγγέλματος που το κάνουν τόσο αξιοζήλευτο, αλλά και τόσο ευπρόσβλητο ως στόχο στις κατηγορίες που εκτοξεύονται (βάσιμα ή αβάσιμα) κατά καιρούς από τους εκπροσώπους της 4ης εξουσίας...

Ας δούμε λοιπόν το επάγγελμα του γιατρού σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων στη χώρα μας:

α) Δοκιμάστε να πείσετε έναν ανειδίκευτο εργάτη, να δουλέψει 16 ώρες μετά το τέλος του ωραρίου του για 80 ευρώ από τα οποία το 30% του ποσού θα αποδοθεί σε φόρους, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα του το πληρώσετε μετά από 4-5 μήνες. Από το ποσό αυτό, αφαιρέστε περίπου άλλα 15 ευρώ για καφέ, σάντουιτς κλπ τα οποία τουλάχιστο για τον εργάτη οικοδομών μπορεί να του τα παρέχει ο ιδιοκτήτης. Αν τα αφαιρέσατε όλα, έχετε το ποσό εφημερίας ενός ειδικευόμενου ιατρού.(Η δουλειά κάνει τους άντρες...)

β) Σε αντίθεση με έναν επαγγελματία εκτελεστή, ο μέσος γιατρός δεν πίνει τον πρωινό του καφέ πηγαίνοντας στο νοσοκομείο με σκοπό να σκοτώσει το υποψήφιο θύμα. Για το νομικό μας σύστημα βέβαια, η ιατρική αμέλεια μπορεί να κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος όπως και η δολοφονία από πρόθεση (αν και ο επαγγελματίας δολοφόνος μπορεί να επικαλεστεί βρασμό ψυχής, δύσκολα παιδικά χρόνια, ψυχικές διαταραχές κλπ). (Για το μισθολογικό κομμάτι φυσικά ούτε λόγος να γίνεται...)

γ) Στα δύσκολα περιστατικά πάλι, μπορούμε πάντα να αναζητήσουμε βοήθεια στους εκπροσώπους της χριστιανικής μας πίστης (συνήθως με το αζημίωτο και χωρίς απόδειξη) οργανώνοντας μια δέηση υπερ υγείας του ασθενούς. Αν ο ασθενής τα καταφέρει εξαντλώντας όλα τα μέσα και γνώσεις που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, μπορούμε να ευχαριστήσουμε (και πάλι με το αζημίωτο) την εκκλησία για την πολύτιμη συνεισφορά της στην ίαση αφού ο Θεός έβαλε το χέρι του (κι ας έβαλε ο γιατρός όλα τα υπόλοιπα). Αν πάλι όχι, ξέρουμε ποιον να κατηγορήσουμε, και αυτός σίγουρα δεν είναι ο ιερέας της ενορίας μας...(Κύριε ελέησον!)

δ) Ένας τραυματιοφορέας του ΕΣΥ δουλεύει για 8 ώρες και δεν μπορεί ποτέ να κάνει τη δουλειά ενός γιατρού, αλλά ένας γιατρός δουλεύει για 24-36 ώρες και μπορεί πάντα να κάνει τον τραυματιοφορέα. Το χαρτζιλίκωμα του τραυματιοφορέα επιβάλλεται ως ελάχιστο δείγμα καλών τρόπων. Οι γιατροί πάλι είναι επιστήμονες... (Καταταγείτε, ξανακαταταγείτε μας έλεγαν!)

στ) Σε ότι αφορά την επιστημονική πρόοδο, τα Ελληνικά νοσοκομεία μπορεί να μην παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη στους γιατρούς τους για να τηρήσουν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας για τους ασθενείς (εργαστηριακή κάλυψη, αξονικές τομογραφίες, επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά οι δικηγόροι από την άλλη διαθέτουν τα αρτιότερα νομικά εργαλεία για να τους σύρουν στα δικαστήρια. Στην Ελλάδα πρώτα μάθαμε τι αποτελεί malpractice για το σπάνιο σύνδρομο "mesenteritis ossificans" και μετά τι ακριβώς προκαλεί η συγκεκριμένη νόσος...

ζ) Ένας βιαστής, ληστής, παιδεραστής, απατεώνας δικαιούται πάντοτε την προστασία των προσωπικών του δεδομένων στα ΜΜΕ και κυρίως στην τηλεόραση. Για τους γιατρούς πάλι που από ότι φαίνεται ανήκουν σε ιδιάζουσα κατηγορία "εγκληματιών" οποιοσδήποτε μπορεί να ανακοινώσει τα στοιχεία τους στο πανελλήνιο, χαρακτηρίζοντάς τους "φονιάδες" και "εγκληματίες" ενωπίων των φίλων, των παιδιών και των οικογενειών τους...

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ανασκόπηση, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε 3 πράγματα στο φιλοθεάμον κοινό που περιμένει νέες τηλε-δίκες για να ικανοποιήσει την ανάγκη λιντσαρίσματος των "εγκληματιών":

α) Σε όλη τη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας, ο Θάνατος ήταν αρκετά θανατηφόρος από μόνος του, ακόμη και χωρίς ιατρική βοήθεια...

β) Υπάρχουν μόνο 2 κατηγορίες γιατρών που οι ασθενείς τους δεν κινδυνεύουν από ιατρικό λάθος: Οι συνταξιούχοι γιατροί, επειδή δεν έχουν ασθενείς, και οι ιατροδικαστές επειδή δεν έχουν ζωντανούς ασθενείς...

γ) Είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε γιατρό να χρησιμοποιήσει ότι πιο εξειδικευμένο διαθέτει η τεχνολογία για να επιτύχει το 99,999% επίπεδο (ψευδεπίγραφης) ασφάλειας που απαιτείται για να προστατευτείτε από τα ιατρικά λάθη. Η τσέπη της ασφαλιστικής σας εταιρείας όμως, θα αντέξει το λογαριασμό;

Υγιαίνετε άπαντες,
Εκ του εφημερεύοντος ιατρού

3 comments:

stamatis78 said...

Αγαπητε συναδερφε
Συγχαρητηρια για το αρθρο σας.Ειμαι ειδικευομενος του νοσοκομειου Αγ Ανδρεας της Πατρας που ως γνωστον διανυει το δευτερο ετος υπολειτουργειας του,σκορπισμενο σε 3 νοσοκομεια και κατα συνεπεια ζω σε μεγιστο βαθμο αυτα που περιγραψατε,μιας και τα προβληματα ειναι διπλα (αληθεια,μιας και το ανεφερα,ακουσε κενεις κανεναν απο αυτους τους αλητες της τηλεορασης να κανει ρεπορταζ για την τραγικη κατασταση που επικρατει στον τομεα υγειας στην 3η κατα σειρα σε μεγεθος πολη της Ελλαδας?εγω δε θυμαμαι παντως...).
Θα ηθελα λοιπον να συμπληρωσω πεντε εξι πραγματα πανω στο επιτυχημενο αρθρο σας:
1)Ποτε και κανεναν δεν ακουσα να διαμαρτυρεται για τις ωρες που σπαταλα στην ουρα στην εφορια,την τραπεζα,το ταχυδρομειο.Αντιθετα,ερχομενος στο νοσοκομειο και αφου εχει υποβληθει σε πλυση εγκεφαλου απο τους "Ρομπεν των δασων" δημοσιογραφους για τους "εγκληματιες-ανεπαρκεις-φακελλακηδες-κλπ" γιατρους ερχεται γεματος ανυπομονησια,επιθετικοτητα και πολλες φορες υποκρισια (στην προσπαθεια του να παρουσιασει το προβλημα του ως τραγικο και να προσπερασει το συνανθρωπο του, που και αυτος περιμενει).Και φυσικα δε νοειται ο εφημερευων να κανει διαλλειμα, να φαει, να κοιμηθει καποιες ωρες...Οταν αναψει ο καβγας εξω απο το ιατρειο,ολα τα προβληματα ξεχνιουνται και η διαθεση με την οποια ξεκνουν οι περισσοτεροι να ερθουν σε καποιον απο τον οποιο θα ζητησουν βοηθεια,αρνητικη.
2)Ο γιατρος κατα περιεργο τροπο ειναι το μοναδικο που αναφερεται ακομα ως λειτουργημα στις μερες μας.Αυτα του ιερεα,του εκπαιδευτικου,κλπ επαψαν να ειναι απο καιρο.Γιατι φυσικα,ο πρωτοδιοριστος δασκαλος (με 4 χρονια σπουδων) δικαιουται να παιρνει 1200ευρω μισθο και να κανει και κανενα ιδιαιτερο κρυφα,φυδικς χωρις αποδειξη.Ο γιατρος (με 6 χρονια) και μισθο ειδικευομενου ως και πριν λιγους μηνες 980 ευρω,χαρακτηριζεται και ως "πλουσιος" (κοινως "γιατρος εισαι,αρα εχεις λεφτα").Φυσικα το ιδιο για τον ιερεα,που καθε μυστηριο σημαινει και πανω απο 100 ευρω "μαυρα" και απο τον οποιο ζηταμε και την ευχη του μετα.Γενικα,τα χρηματα που βαζει καποιος στην παλαμη ενος μετρ σ ενα κεντρο διασκεδασης ωστε να του εξασφαλισει ενα καλο τραπεζι θα δοθουν με μεγαλυτερη ικανοποιηση απο ενα "ευχαριστω"στο γιατρο που πιθανο να του εσωσε τη ζωη.

συνεχιζεται

stamatis78 said...

συνεχεια

3)Σε μια χωρα που δεν ισχυουν κανονες και η παιδεια δυστυχως λειπει απο το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου της,ειναι πλεον συνηθεια να καταργειται καθε εννοια επειγοντος περιστατικου ή μη,τακτικου ιατρειου,πρωτοβαθμιας περιθαλψης,κλπ.Ετσι σ αυτα τα πολυπαθα νοσοκομεια των αστικων κεντρων,ειδικα στα τ.ε.π. θα συναντησει κανεις απο χρονια αλγη ως επειγοντα περιστατικα και θα ζητηθει απο το γιατρο απο αλλαγη τραυματος ως και εξεταση που θα μπορουσε να γινει σε επιπεδο πρωτοβαθμιας περιθαλψης (ΚΥ,περιφερειακο ιατρειο).Για να γινω πιο κατανοητος,σε μια χωρα της Ευρωπης (απο αυτες που αναμεσα τους ματαια προσπαθουμε να συγκαταλλεξουμε και τη χωρα μας),σε κανενα τριτοβαθμιο νοσοκομειο,στα τ.ε.π. ενας χειρουργος θα ραψει τραυμα,ενας παθολογος θα εξετασει ενα κοινο κρυολογημα,ενας ουρολογος θα δει κολικο ή θα βαλει καθετηρα...Ολα αυτα θα εχουν γινει σε πρωτοβαθμιο επιπεδο.Ουτε φυσικα θα διανοηθει κανεις ασθενης να ζητησει αλλαγη τραυματος,καθετηρα,κλπ στα επειγοντα.Φυσικα ομως,στην Ελλαδα,οχι μονο θα παρακαμφθουν ολα αυτα,αλλα ο ασθενης σε καποιες περιπτωσεις θα διαλεξει την ημερα επισκεψης στα τεπ,αναλογα με την περιοχη του εφημερευοντος νοσοκομειου (πχ το γενικο κρατικο Νικαιας εχει πολυ πιο ευκολη προσβαση απο τα υπολοιπα του Πειραια δηλ Τζανειο,Θριασιο,Ασκληπειο και γι αυτο οι εφημεριες του εχουν μεγαλυτερο "σουξε",ακομα και αν τα συμπτωματα ειχαν αρχισει 1-2 μερες πριν,τοτε που εφημερευε καποιο αλλο).Βεβαια οταν εξω απο ενα τετοιο ιατρειο τα περιστατικα λιμναζουν γιατι οπως προανεφερα μονο ενα 30% ειναι πραγματικα επειγοντα,ευθυνη εχει αποκλειστικα και μονο ο γιατρος και ποτε η κακη συνηθεια του Ελληνα.
4)Μεγαλος ντορος γινεται για τις παροχες των φαρμακευτικων εταιρειων σε γιατρους για τη συνταγογραφηση.Αληθεια εγινε ποτε θεμα πχ για τις μιζες των ταξιδιωτικων γραφειων σε καθηγητες για τις πενθημερες?για τα τροφιμα και τους αυτοματους πωλητες στο στρατο?γενικα για αλλου ειδους αναλωσιμα σε οποιαδηποτε δημοσια υπηρεσια?οχι φυσικα.Και αντε,συμφωνω πως καποιοι συναδερφοι το παρακανουν με τα φαρμακα.Ποτε δεν ακουσα καποιον ομως να κατηγορησει φαρμακοποιο για τον ιδιο λογο,που οι περισσοτεροι κανουν στα φαρμακεια μια "ψευτοδιαγνωση"-παρανομη εντελως-και χορηγουν πανακριβες αντιβιωσεις και καθε λογης φαρμακο!και εκει το κερδος ειναι διπλο,γιατι εκτος του νομιμου κερδους,η μιζα απο τη φαρμακευτικη παρεχεται εξισου ευκολα.(Και φυσικα μην ξεχναμε πως στη συνειδηση των περισσοτερων Ελληνων,καλος γιατρος,ειναι αυτος που θα δωσει και τα περισσοτερα φαρμακα...).

συνεχιζεται

stamatis78 said...

συνεχεια

5)Στη χωρα που ο ζαχαροπλαστης,ο τραγουδιστης και καποια αλλα επαγγελματα χαρακτηριζονται ως ανθυγιεινα και βαρεα,ο γιατρος που εκτιθεται καθημερινα σε τοσα μεταδοτικα νοσηματα (που πολλαπλασιαστηκαν με την εισοδο ανεμβολιαστων μεταναστων που εφεραν παλι φυματιωση,διφθεριτιδα,κλπ) δε δικαιουται το επιδομα αυτο.Καποιοι ισως καταλαβαν λιγο το περιβαλλον εργασιας οταν πανικοβλημενοι (παλι απο τα ΜΜΕ) κυκλοφορουσαν οχι μονο στα νοσοκομεια,αλλα ακομα και στο μετρο με μασκες,λογω της νεας γριππης.Ποτε ομως δε θα καταλαβουν την ακροβασια σε τεντωμενο σχοινι,κατα τη χειρουργικη επεμβαση ενος οροθετικου...
6)Ποσα αληθεια ειναι τα επαγγελματα (δημοσιων υπαλληλων) αυτα που θα κανουν Χριστουγεννα,Πασχα κλπ τοσο συχνα,σε 24ωρη βαση (και οχι βαρδια 8 ωρων) μακρια απο οικογενειες,για 100 ευρω?Και γενικα ο οικογενειακος προγραμματισμος,ο γαμος,η εγκυμοσυνη,κλπ ενος ειδικευομενου καθοριζει πολλες φορες τη λειτουργεια μιας κλινικης?(γιατι δεν ειναι λιγες οι κλινικες στις οποιες οι εφημεριες που πρεπει να καλυφθουν,ειναι περισσοτερες απο αυτες που μπορουν πραγματικα,με συνεπεια την αδυναμια πολλες φορες απουσιας για οποιοδηποτε λογο...και ομως...ετσι ειναι,μη γελατε καθολου...).

Ειναι πολλα πολλα ακομα,δυστυχως...Που μονο οσοι ειναι μεσα τα καταλαβαινουν...
Αλλα δυστυχως συναδερφε,νομιζω και εμεις οτι μονοι μας σκαψαμε το λακκο μας.Λυπαμαι που θα το πω...Αλλα δεν ακουσα ποτε εφοριακο,τελωνειακο να τσακωνεται για τη μοιρασια της λειας...Δεν ειδα ποτε εκπαιδευτικο που εχει φροντιστηριο να καρφωνει το διορισμενο συναδερφο του που κανει παρανομα φροντιστηρια...Ολοι μεταξυ τους ξερουν πως να φαινονται αξιαγαπητοι εξω...Εμεις,ή καλυτερα καποιοι απο εμας δωσαμε κακο δικαιωμα με πισωπλατα αλληλομαχαιρωματα.Και οποιος εχει το θαρρος ας το αμφισβητησει.Χωρις βεβαια αυτο να δικαιολογει το μενος ολων εναντιων των γιατρων.

Λυπαμαι επισης που η τραγικη κατασταση στον τομεα υγειας τον οποιον υπηρεττω και ο καθημερινος καταποντισμος του λειτουργηματος το οποιο σπουδασα να εκτελω,με αναγκασε να διαμαρτυρηθω εστω με αυτον τον τροπο...
Ευχαριστω