Monday, February 22, 2010

Νέο διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης πάνω σε θέματα Επαγγελματικής Υγείας

Ανακοινώθηκε για το Σεπτέμβριο του 2010 νέο διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Illinois (με έδρα τι Chicago), θα λάβει χώρα με τη μορφή online μαθημάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χρήστη (ώρες παρακολούθησης, πρόοδος ενοτήτων).


Τα μαθήματα αυτά, προσφέρουν στους επιστήμονες του χώρου μια χρήσιμη επαφή με την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρωθεί σε σχέση με γενικότερα αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα Επαγγελματικής Υγείας (όπως η μεθοδολογία εκτίμησης κινδύνου ή κλινικά ζητήματα της Ιατρικής της Εργασίας) χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία εκτός των συνόρων της χώρας αφού το σύνολο του προγράμματος θα λάβει χώρα αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Αποτελείται από 3 συνολικά ενότητες, οι οποίες έχουν δομηθεί με τρόπο που να αποτελούν η μια τη λογική συνέχεια της άλλης, αλλά είναι δυνατό κάποιος να παρακολουθήσει ξεχωριστά οποιαδήποτε από τις ενότητες επιθυμεί. Ο συνολικός χρόνος διδασκαλίας και ασκήσεων που απαιτεί το πρόγραμμα (και οι 3 ενότητες) φτάνει στις 390 ώρες, που αντιστοιχούν περίπου στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα ενός 3μήνου ειδικότητας στην Ιατρική της Εργασίας.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο "International Program in Occupational Health Practice" και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο που ακολουθεί σε σχέση με τις διδακτικές ενότητες, τις προϋποθέσεις παρακολούθησης, αλλά και το οικονομικό κόστος συμμετοχής: Official web page of the International Program in Occupational Health Practice


Δοθέντος ότι οι ευκαιρίες εκπαίδευσης μετά την ειδικότητα στο χώρο Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά περιορισμένες στη χώρα μας, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία επαφής με τη σύγχρονη τεχνογνωσία πάνω στο επιστημονικό μας πεδίο, χωρίς να επιβαρύνει τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις με τις μετακινήσεις και ταξίδια που θα απαιτούσε ένα συμβατικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Αν και υψηλό (σε απαγορευτικό ίσως βαθμό) για τα δεδομένα της χώρας μας, το κόστος μοιάζει αποδεκτό συγκριτικά με ανάλογα προγράμματα σε διεθνές επίπεδο, ειδικά αν καλυφθούν ικανοποιητικά όλα τα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο curriculum σπουδών. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεξετάσει κανείς και τη σημαντική εξοικονόμηση εξόδων μετακίνησης και διαμονής που θα απαιτούσε η φυσική παρακολούθηση ενός ανάλογου προγράμματος στις ΗΠΑ ή σε κάποια χώρα με ανάλογο κόστος διαβίωσης.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξασφαλίσει κανείς την αναγνωρισιμότητα των παρεχόμενων τίτλων σπουδών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού σε περίπτωση που ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός φορέας δεν πιστοποιεί τις γνώσεις που παρέχονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ήταν καλό να αναζητήσει κανείς εναλλακτικά αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών από αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα (τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί στο χώρο της online εκπαίδευσης κατά τα τελευταία χρόνια).

No comments: