Friday, May 7, 2010

Η Ιατρική της Εργασίας στο Διαδίκτυο

Ευκαιρίες στην περίοδο της κρίσης

Τα έτη που διανύουμε, αποτελούν ίσως την πλέον κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της ειδικότητας «Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος» στη χώρα μας, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας υγείας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και η προοδευτική εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική σε ότι αφορά τα ζητήματα «Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία» δημιουργούν μια ευνοϊκή συγκυρία για την αναβάθμιση του επιστημονικού μας κλάδου και το συνολικό επανακαθορισμό του ρόλου των Ιατρών Εργασίας μέσα στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μια σύντομη ανασκόπηση στην εξέλιξη του θεσμού των Ι.Ε. στην Ελλάδα δείχνει πως παρά τη συνολική απογοήτευση που εισπράττει κανείς συγκρίνοντας την εικόνα του κλάδου μας με αυτή των συναδέλφων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν γίνει έστω και με πολύ αργό ρυθμό κάποια μικρά αλλά σημαντικά βήματα για τη θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ειδικότητάς μας.


Ανανέωση...

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας  στη συγκυρία που διανύουμε, η ενίσχυση του κλάδου με νέους επιστήμονες αποτελεί ένα ευοίωνο προμήνυμα για τη δυναμική που δημιουργείται στο χώρο. Μια ολόκληρη νέα γενιά Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας έχει ήδη ή ετοιμάζεται να εισέλθει στο χώρο δυναμικά, δημιουργώντας νέες ισορροπίες σε ότι αφορά τη συγκρότηση του κλάδου των Ι.Ε. σε μια ισχυρή επιστημονική κοινότητα.



Το 2009, ο αριθμός των ειδικευόμενων Ιατρών Εργασίας που συμμετέχουν στο στάδιο θεωρητικής εκπαίδευσης (Σχολή Δημόσιας Υγείας) έφτασε αισίως τους 9 που αποτελεί και τη μεγαλύτερη έως σήμερα γενεά νέων συναδέλφων που εισέρχεται στο χώρο, αριθμός που ενδεχομένως και να αυξηθεί τα ερχόμενα έτη λόγω του ενεργού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί κατά τα τελευταία έτη για την ειδικότητά μας.

Η προετοιμασία ένταξης των νέων αυτών Ιατρών (συνολικά 16 ειδικευόμενοι για τα έτη 2008-9) στην κοινότητα των Ι.Ε. δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία για την «Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος» που δεν εξαντλείται στην αριθμητική ισχύ των «νεοσύλλεκτων» αλλά στη δυναμική που δημιουργείται για την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου μας μέσα από τη δικτύωση και τις «συμμαχίες» με άλλες επιστημονικές κοινότητες ή ομάδες «κοινωνικής πίεσης».


Ανασύνταξη


Αλληλεπιδρώντας για πρώτη φορά από τη στιγμή που επιλέξαμε αυτή την ειδικότητα εντός μιας ομάδας ανθρώπων με παρόμοιο επιστημονικό υπόβαθρο και προβληματιμούς, δεν αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα της κοινής μας εκπαίδευσης το στρατηγικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε σε ότι αφορά την αναβάθμιση του θεσμού των Ι.Ε. στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια.

Διαβλέποντας τις προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον του επιστημονικού μας χώρου, καταλάβαμε ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να αξιοποιήσει την 4ετή παρουσία του στο χώρο της υγείας σε ρόλο «πρεσβευτή» της ειδικότητας τόσο προς τις λοιπές ιατρικές ειδικότητες και το κοινό που απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία (για τους οποίους το γνωστικό μας αντικείμενο είναι ακόμη ουσιαστικά άγνωστο) όσο και προς τους αυριανούς διαχειριστές δημόσιας υγείας όπου θα πρέπει να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος που καλείται να αναλάβει η Ιατρική της Εργασίας και του Περιβάλλοντος στο νέο πλαίσιο δημόσιας υγείας που διαμορφώνται στη χώρα μας.


Ξεπερνώντας τον απομονωτισμό

Έχοντας περάσει σημαντικό τμήμα των 4 χρόνων της ειδίκευσής μας (και για τους περισσότερους από εμάς επιπλεόν 4 έως 5 ακόμη έτη αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας) σε καθεστώς απόλυτης «απομόνωσης» από την επιστημονική κοινότητα της Ιατρικής της Εργασίας, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση επαφής με το χώρο και τους συναδέλφους Ι.Ε. τόσο για την πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ειδικότητα (σεμινάρια κατάρτισης, συνέδρια, βιβλιογραφία, θέσεις εργασίας, νομοθεσία) όσο και για την υποστήριξη της κοινής μας agenda που αφορά στην προώθηση των θέσεων της επιστημονικής μας εταιρίας.

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η πρώτη επαφή των ιατρών που ακολουθούν τη συγκεκριμένη ειδικότητα λαμβάνει συνήθως χώρα κατά τις γενικές συνελεύσεις (εφόσον υπάρξει ανάλογη πληροφόρηση) ή κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή μελών του Δ.Σ. της Εταιρίας, και μόνο εφόσον έχουν πλεόν ξεκινήσει την ειδίκευσή τους αφού με βάση το ιδρυτικό καταστατικό του Συλλόγου  έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο ήδη ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι Ιατρικής της Εργασίας.


Προβληματισμοί και προτεραιότητες δράσης

Έτσι, οι νεότεροι συνάδελφοι που είναι δεδομένο ότι χρειάζονται περισσότερο την καθοδήγηση από παλαιότερα μέλη σε σχέση με ζητήματα της ειδικότητας (θέσεις ειδικευόμενων, αναμονές, σεμινάρια, μεταπτυχιακά προγράμματα, ειδίκευση στο εξωτερικό) έχουν μικρή έως και καθόλου πρόσβαση σε πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ αντίστροφα η Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας δεν έχει σαφή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί ΙΕ. 

Ένα ακόμη καίριο ζήτημα αφορά στον αριθμό των ιατρών που τελούν σε αναμονή για απόκτηση ειδικότητας ΙΕ, αφού ο χρόνος αναμονής στην αντίστοιχη λίστα φαίνεται να είναι πλεόν τέτοιος (6-8 χρόνια) που ακυρώνει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί «μη δημιουργίας νέων θέσεων ειδίκευσης λόγω μικρού ενδιαφέροντος για την ειδικότητα».
   
Επιπλέον, ένα σημείο όπου η Εταιρία μπορεί (αλλά και οφείλει) να επεκτείνει τις δραστηριότητές της είναι και η προσέγγιση των ελλήνων ιατρών που βρίσκονται σε φάση απόκτησης της ειδικότητας ή ασκούν καθήκοντα Ιατρού Εργασίας σε χώρες της Ευρώπης. Οι συνάδελφοι αυτοί (των οποίων τον πραγματικό αριθμό αγνοούμε) δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πληροφόρηση για εξελίξεις που αφορούν στην άσκηση της ειδικότητας στην Ελλάδα ή τυχόν επαγγελματικές ευκαιρίες που είναι δυνατό να προκύψουν κατά καιρούς. Θα ήταν όμως επωφελές για την ελληνική κοινότητα των ΙΕ να έρθει σε επαφή μαζί τους για να δημιουργήσει  συνδέσμους στις αντίστοιχες επιστημονικές ενώσεις, αντλώντας τεχνογνωσία αλλά και αμοιβαία υποστήριξη σε ζητήματα που προκύπτουν για την ειδικότητά μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τα πολύ θετικά προμηνύματα που εισπράττει ήδη η Εταιρία σε σχέση με τις πρόσφατες δραστηριότητές της (κυκλοφορία περιοδικού της Εταιρείας, εφημερίδα με νέα για τις εξελίξεις στην ειδικότητα, διοργάνωση συνεδρίου Ιατρικής της  Εργασίας) που κάνουν σαφή την ανάγκη προώθησης και επικοινωνίας του επιστημονικού έργου των μελών της τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αφού αποτελεί βασική και σταθερή μας επιδίωξη η απόκτηση αναγνωρισιμότητας της ειδικότητάς μας στον ιατρικό χώρο.


Επένδυση στην επικοινωνία - Χρήση του διαδικτύου

Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν υπερ μιας μεταστροφής της πολιτικής της Εταιρίας σε επικοινωνιακό επίπεδο κατά το πρότυπο Συλλόγων Ιατρικής της Εργασίας χωρών της Ευρώπης ή ακόμη και ελληνικών επιστημονικών εταιριών άλλων ειδικοτήτων, διεκδικώντας το χώρο που αυταπόδεικτα της ανήκει στο επιστημονικό πεδίο. Πέρα από τις δράσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της ειδικότητας, αποτελεί πάγιο αίτημα (το οποίο επισημαίνεται από πολλά από τα νεότερα κυρίως μέλη που έχουν στενότερη επαφή με τη χρήση τεχνολογίας) εδώ και καιρό η δημιουργία επίσημης ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της εταιρίας.

Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε πληροφορίες για πρακτικά ζητήματα που αφορούν τους ΙΕ (συνελεύσεις, σεμινάρια, συνέδρια, νομοθεσία, εξελίξεις στο χώρο της ειδικότητας) επιστημονικές πηγές (βιβλιογραφία, σύνδεσμοι σε βάσεις δεδομένων, στατιστικά, νομοθεσία), θα καταγράφεται και θα διαχέεται το επιστημονικό έργο των μελών της Εταιρίας προς το ευρύ κοινό, ενώ θα είναι επιπλέον δυνατή η ανάπτυξη απόψεων, η διαβούλευση των μελών σε ηλεκτρονικό επίπεδο αλλά και η απάντηση πρακτικών ερωτημάτων της καθημερινότητας που αφορά την ειδικότητά μας προς τους νέους συναδέλφους.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια απαιτεί χρηματικό κόστος, χρόνο και προσωπική ενέργεια που δεν είναι εύκολο να διαθέσει εύκολα μια μικρού μεγέθους επιστημονική εταιρία σαν τη δική μας. Αναγνωρίζοντας όμως την καθοριστική σημασία ενός παρόμοιου εγχειρήματος τόσο για την προώθηση των συμφερόντων της ειδικότητας ΙΕ όσο και για τη στήριξη των νέων επιστημόνων του χώρου, υπήρξε μια σημαντική πρωτοβουλία από κάποια από τα μέλη της ομάδας των ειδικευόμενων Ιατρών Εργασίας που λαμβάνουν μέρος στο φετινό πρόγραμμα 12μηνης θεωρητικής κατάρτισης της Ε.Σ.Δ.Υ. για τη δημιουργία και λειτουργία της ιστοσελίδας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης στην παρούσα φάση, και ελπίζουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το νέο site της εταιρίας.


"Ιατροί Εργασίας" στο facebook - "Ερασιτεχνικό" αλλά καλύτερο από το τίποτα... 


Παράλληλα με τη διαδικασία δημιουργίας του επίσημου ιστοχώρου της Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος, δημιουργήσαμε ελλείψει κάποιας άλλης παρόμοιας  υποδομής, μια πρώτη «ερασιτεχνική» προσέγγιση αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε με την κατασκευή ιστοσελίδας. Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ελεύθερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης “Facebook” ιδρύσαμε ένα forum ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών που αφορούν επιστήμονες του κλάδου μας με το όνομα «Ιατροί Εργασίας». Το συγκεκριμένο forum διαχειριστές του οποίου είναι οι ειδικευόμενοι ΙΕ κοι Πολυχρονάκης Ι. και Θανασιάς Μ. αποτελεί μια κλειστή ομάδα, στην οποία μπορούν να εγγραφούν αποκλειστικά Ιατροί Εργασίας (ειδικευμένοι, ειδικευόμενοι αλλά και ιατροί που βρίσκονται στη φάση αναμονής για την απόκτηση ειδικότητας) όπου εκτός από συζητήσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των ΙΕ, υπάρχουν αναρτημένοι σύνδεσμοι, χρήσιμα έγγραφα, νομοθεσία, στατιστικές αλλά και ανακοινώσεις για σεμινάρια ή συνέδρια που σχετίζονται με την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Όπως είπαμε η ομάδα αυτή είναι κλειστή,  ύπο την έννοια ότι απαιτέιται εξουσιοδότηση από τους διαχειριστές της για να γίνει κάποιος μέλος. Υπενθυμίζουμε όμως ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συμμετοχή αποκλειστικά ανθρώπων που σχετίζονται με την ειδικότητα αλλά και η ασφάλεια προς τρίτους των όποιων δεδομένων μοιράζονται τα μέλη της ομάδας, αφού το περιεχόμενο των μηνυμάτων ή των συζητήσεων των μελών δεν είναι διαθέσιμο προς τρίτους.


Οδηγίες χρήσης


Φυσικά απαιτείται εγγραφή στο facebook, όπου για όποιους εξ υμών έχουν ενδοιασμούς σε σχέση με την ασφάλεια των δεδομένων τους είναι δυνατό να ρυθμίσουν το λογαριασμό τους ώστε τυχόν στοιχεία τους να μην είναι ορατά σε τρίτους. Η διαδικασία για την εγγραφή σας είναι σχετικά εύκολη, ειδικά αν έχετε ήδη λογαριασμό στο facebook όπου απλά θα χρειαστεί να αναζητήσετε την ομάδα «Ιατροί Εργασίας» και κάνετε αίτηση για να σας εγγράψουμε στην ομάδα. Διαφορετικά, απαιτείται να διαθέτετε απλά έγκυρο e-mail από το οποίο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές της ομάδας στα mail drjpoly@gmail.com και dr.makis@gmail.com  δίνοντάς μας απλά το όνομα και την ιδιότητά σας, και στη συνέχεια θα παραλάβετε (συνήθως εντός 24-48 ωρών) το επιβεβαιωτικό μήνυμα με το οποίο θα προχωρήσετε στην εγγραφής σας.


Η συμμετοχή έως σήμερα στην ομάδα είναι αρκετά ενθαρυντική, ενώ έχουμε ήδη εμπλουτίσει αρκετά το περιεχόμενο του forum με αρκετούς συνδέσμους και υλικό ώστε να είναι ενδιαφέρον για όλους τους συναδέλφους ΙΕ και φροντίζουμε να ενημερώνεται συνεχώς με όλα τα ζητήματα επικαιρότητας για την ειδικότητά μας. Σε αναμονή λοιπόν της απόκτησης μια επίσημης δικής μας ιστοσελίδας για να φιλοξενήσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας περιμένουμε με χαρά να σας γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από την ομάδα «Ιατροί Εργασίας» στο facebook.

Ραντεβού λοιπόν στο διαδίκτυο…

drjpoly

No comments: